Στην εκπνοή του χειμώνα (σχολ. έτος 2016-2017) οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 ετοίμασαν τις δικές τους μοναδικές ταΐστρες για τα πουλιά. Αφόρμηση αποτέλεσε η εργασία που περιλαμβάνεται στην ενότητα «Τα ζώα», του Τετραδίου Εργασιών, για το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Μετά την απαραίτητη προεργασία για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ενλόγω πρωτοβουλίας, τα παιδιά χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και απλά υλικά, δημιούργησαν πρωτότυπα «έργα τέχνης». Έτσι, «(διώροφες) κατοικίες», ποτηράκια και κουκουνάρια γεμάτα τροφή που έψαξαν και βρήκαν ό,τι αρέσει στα πουλιά, κεσεδάκια από γιαούρτι ακόμα και με νερό, πήραν τη θέση τους στα κλαδιά ενός δέντρου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της αυλής του σχολείου μας. Με τον τρόπο αυτό κάλυψαν για πολύ καιρό την ανάγκη για τροφή και νερό που έχουν τα πουλάκια, ειδικά την περίοδο του χειμώνα που δυσκολεύονται να τα εξασφαλίσουν μόνα τους στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έδωσε χαρά σε μικρούς, αλλά και σε μεγάλους! Όλο το διάστημα που πηγαινοέρχονταν τα πουλάκια στις ταΐστρες, το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο σε αυτά.

Ανάμεσα στους παιδαγωγικούς στόχους που τέθηκαν ήταν η κινητοποίηση των μαθητών/τριών τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης δεξιοτήτων (με την ενασχόληση με την κατασκευή), όσο και σε επίπεδο δράσεων προς όφελος των ζώων. Η συγκεκριμένη δράση άλλωστε αποσκοπούσε εν γένει στην καλλιέργεια και στην απόκτηση αξιών, φιλικών προς ό,τι μας περιβάλλει.