Μέσα στον Νοέμβριο ο πιστοποιημένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ionian recycle ή αλλιώς Ιονική ανακύκλωση έκανε ενημέρωση στους μαθητές μας σχετικά με τη ρύπανση που δημιουργείται από την απόρριψη βρώσιμων λιπών και ελαίων μετά το τηγάνισμα στην αποχέτευση. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε και γίνεται κυρίως από συνήθεια ή άγνοια απ’ όλα σχεδόν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, με δυσμενή αποτελέσματα αφ’ ενός στο περιβάλλον κι αφ’ ετέρου στην λειτουργία δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή τα υλικά αυτά σε επαφή με το νερό, ως ελαφρύτερα αυτού, έχουν την τάση να απλώνονται σε μεμβράνες μικρού πάχους και μεγάλης έκτασης, που εμποδίζουν την οξυγόνωση του νερού. Στερεοποιούνται και συσσωματώνονται στους αγωγούς αποχέτευσης με άμεσο αποτέλεσμα το «βούλωμα» της αποχέτευσης του σπιτιού μας ή του δικτύου αποχέτευσης ή/και την δημιουργία δυσοσμίας και εστιών ρύπανσης ή/και μόλυνσης μέσα στο ίδιο μας το σπίτι ή στο δίκτυο αποχέτευσης.

Με αυτό τον τρόπο, μικρή ποσότητα λαδιού θα μπορούσε να ρυπάνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.

Η Ιonian recycle λοιπόν μας προτείνει να συγκεντρώνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι σε δοχεία τα οποία στην συνέχεια το συλλέγει και το μετατρέπει σε βιοκαύσιμο με ανταποδοτικό τρόπο.

Κάθε φορά που θα συγκεντρώνεται συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού θα προσφέρει στο σχολείο μας υλικοτεχνικό υλικό (βιντεοπροβολείς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ)

Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Μπορείτε να φέρνετε τα δοχεία με το χρησιμοποιημένο λάδι σε ειδικό χώρο στην είσοδο του σχολείου.

Επίσης συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών και συγκεντώνουμε πλαστικά καπάκια που μετατρέπονται σε αμαξίδια για άτομα με αναπηρία.