Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα – International Board on Books for Young People) ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.    

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

    Οι ιστορίες είναι φτερά

που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. 

 Richard Van Camp (Καναδάς)

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό

 και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα,

βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν

στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν.

Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες,

 τους αναγνώστες και τους ακροατές.

Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία.

Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στο σχολείο μας ο Σύλλογος Διδασκόντων με την υπ. Αρ. Πράξη 26/24-3-2022 αποφάσισε ομόφωνα  την εβδομάδα 4 Απριλίου έως 8 Απριλίου 2022 στο σχολείο να πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις με σκοπό να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και να τονώσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο.

  • Πρόσκληση στον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Άρη Μπιτσώρη να επισκεφτεί το σχολείο μας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα τον γνωρίσουν από κοντά και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
  • Ανάρτηση της αφίσας στον χώρο της βιβλιοθήκης,
  • Αναπαραγωγή του μηνύματος και διανομή σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες.
  • Θα ακολουθήσει ανάγνωσή του και συζήτηση των νοημάτων του ανά τάξη,
  • Πρόσκληση των μαθητών του 21ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου στη σχολική βιβλιοθήκη και διάβασμα βιβλίων από τους μαθητές της Β τάξης,
  • Πρόσκληση παππούδων και γιαγιάδων που θα διαβάσουν παραμύθια σε ομάδες (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία)
  • Επίσκεψη όλων των μαθητών/τριών του Σχολείου στη σχολική βιβλιοθήκη και συμμετοχή σε δράσεις που θα διοργανώσει η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης κ. Τρανούδη,
  • δραματοποιήσεις,
  • κατασκευές σελιδοδεικτών κ.α.

*Ο Άρης Μπιτσώρης κατάγεται από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, υπηρετώντας για χρόνια τη θέση του Διευθυντή. Παρόλο που ζει στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει πως το μυαλό και η καρδιά του βρίσκονται στη Μπαμπίνη, το Ξηρόμερο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία.  Γράφει σάτιρες, στίχους για τραγούδια και έχει διασκευάσει, σε νεοελληνική απόδοση, στίχους αρχαίων ποιητών που περιέχονται στην Παλατινή Ανθολογία.

Έργα του: Ο Αριστοφάνης με… Άλλα Λόγια, Νεφέλες-Λυσιστράτη-Πλούτος, Φερέδωροι Δαναοί, Η Ποιητική Φιλοσοφία του Ομάρ Καγιάμ, Ρουμπαγιάτ τα Τετράστιχα, Ο Ανήλιαγος, και άλλα Έμμετρα Ιστορήματα, Ενόχ ο Ναυαγός της Θάλασσας και της Στεριάς, Ομοιοκατάληκτο…

Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα κύριο Μπιτσώρη Άρη που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και είμαστε σίγουροι πως θα ταξιδέψει τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας στον κόσμο των βιβλίων. Του ευχόμαστε υγεία και ελπίζουμε σε μελλοντικές συνεργασίες.

από τη διεύθυνση του σχολείου